Konditor


Konditorer lager, pynter og setter sammen kaker. Konditor er et kreativt yrke, og pynting og sammensetning av kaker er konditorens spesialfelt. Som konditor må du forholde deg til moderne utstyr, strenge hygienekrav og delikate råvarer. Du må være i stand til å utnytte dyre råvarer på en økonomisk forsvarlig måte og sette sammen lekre utstillinger og ferdige varer.

Vanlige arbeidsoppgaver for en Konditor:

  • Lage alle typer kaker og søte bakervarer
  • Lage glasurer, kremer og konfekt
    lage dekor og figurer
  • Betjene og rengjøre nødvendig produksjonsutstyr
  • Vurdere kvalitet og pris på råvarer
  • Tilpasse resepter og produksjonsprosesser
  • Beregne deklarasjon (fortegnelse over varer) og næringsinnhold i de ferdige produktene
  • Jobbe for å tilfredsstille strenge krav til hygiene

En konditor bruker både tradisjonelle og nyere tilberedings- og konserveringsmetoder. Arbeidet består av både håndverk og maskinell produksjon. Økt påvirkning fra utlandet gjør at konditoren må være i stand til å hente inn og ta opp internasjonale impulser, samtidig som man beholder grepet om gamle nasjonale tradisjoner.

Konditoren har kunnskap om råvarepriser og kvalitet på råvarer.

Mange konditorer har også svennebrev som baker.

Hvor jobber KonditorER?

Som konditor kan du jobbe i bakerier, konditorier og i storhusholdninger som hoteller, restauranter eller cruiseskip.

Les mer om utdanningen